Marxem a l’Antàrtida! Voleu acompanyar-m’hi virtualment? Però primer, les presentacions. Em dic Sergi González i soc meteoròleg i investigador postdoctoral a Davos, un petit poble de muntanya al bell mig dels Alps suïssos. I pensareu… què hi fa un català a Suïssa? La meva recerca s’enfoca a entendre com evolucionaran els climes polars i d’alta muntanya, amb especial atenció amb la neu; i quina millor manera d’investigar sobre això que en un poble cobert per la neu 5 mesos a l’any.




Fotografies de Davos.
De fet, el meu institut de recerca s’anomena Institut per la Recerca de la Neu i els Allaus o abreujat en alemany, SLF. Crec que el nom ho diu tot.


Fotografies de l’SLF.
Com us deia abans, ens anem cap a l’Antàrtida. Aquesta serà la meva quarta campanya. Prèviament he estat dues campanyes com a meteoròleg de las bases administrades pel programa antàrtic espanyol, i he treballat durant una campanya en un projecte anomenat MICROAIRPOLAR per entendre els microorganismes que porta l’aire i d’on provenen. Però aquesta campanya serà diferent. Fins ara sempre he anat a zones costaneres, però aquest cop ens endinsarem a l’interior de l’Antàrtida, on molt pocs catalans han estat abans. L’objectiu: instrumentar una torre de 30 metres d’alçada per estudiar el torb, la neu que s’aixeca pel vent. Més endavant us explicaré amb més detalls per què és important entendre això.



Fotografies amb estris i preparació de paquets per a l’expedició.

A l’Antàrtida, m’hi passaré els propers dos mesos. Però aquest viatge va començar molts mesos abans, amb tots els preparatius de la campanya. Des del passat març, hem estat pensant quins instruments instal·lar-hi, programant-los, pensant com ubicar-los sobre la torre, provant-los i empaquetant-los per enviar-los a la nostra destinació. En una campanya així no es pot deixar res a l’atzar. No hi ha una segona oportunitat si ens oblidem d’alguna cosa, i no tenim cap botiga propera per anar a comprar-hi peces o eines. I tot i preparar-ho amb molt temps, al final hem hagut de córrer per arribar a enviar tots els instruments a temps.
Aquests dies ho he deixat tot llest i ara estic preparant la motxilla amb la roba i els objectes personals que m’hi vull emportar. El dia 16 de desembre agafaré un avió que em portarà a Ciutat del Cap a Sudàfrica, i des d’allí volaré el dia 20 a l’Antàrtida.
Ja queden pocs dies i estic ple d’il·lusió però també de nervis perquè vull que tot surti bé. Us escriuré de nou un cop estigui allí. Fins aviat i recordeu d’agafar un bon abric per acompanyar-m’hi!

La entrada 1- Ens preparem per anar a l’Antàrtida! se publicó primero en Recerca en Acció.